Γιατί οκονομιγιάκι;
Ετοιμάζω οκονομιγιάκι για σχεδόν 10 χρόνια τώρα, 2 φορές το μήνα περίπου, για όσο υπάρχουν φρέσκα λάχανα. Είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου πει πως να το φτιάξεις, έχω πείσει δια της δοκιμής πολλούς φίλους και γνωστούς να το φτιάξουν μία φορά τουλάχιστον και κάποιοι ακόμα το φτιάχνουν. Έχω αρκετή εμπειρία με την εν λόγω τηγανίτα και να μερικοί λόγοι που πρέπει να το μάθεις να το φτιάχνεις κι εσύ:
- Χρειάζεσαι το πολύ ένα 20λεπτό για να το ετοιμάσεις (εκτός αν είσαι πολύ αργός/ή στο να κόβεις το λάχανο)
- Είναι υγιεινό (καμουφλάρεις μέσα ένα σωρό λάχανο που αλλιώς μπορεί να μην το έτρωγες)
- Έχεις πάντα τα υλικά (ακόμα κι αν σου λείπει κάτι, είναι μια συνταγή που εύκολα προσαρμόζεται)
Και τι είναι το οκονομιγιάκι δηλαδή; Πίτσα ή τηγανιτα;
Ψάχνοντας στο ίντερνετ θα δεις πολλές φορές να το αναφέρουν σαν την ιαπωνική πίτσα, γιατί βάζεις πάνω και μέσα διάφορα υλικά. Στην ουσία όμως πρόκειται για μια αλμυρή τηγανίτα. Η λέξη βγαίνει από το 好み κονόμι και το 焼き γιάκι και το τιμητικό お ο. Το γιάκι είναι το δεύτερο συνθετικό πολλών φαγητών που γίνονται στο τηγάνι οπότε η μετάφραση του πιάτου είναι το τηγανητό με ό,τι μας αρέσει μέσα.

Η βάση της κρέπας/τηγανίτας είναι μια υγρή ζύμη από αλεύρι, αβγό και νερό και το βασικό συστατικό το ψιλοκομμένο λάχανο. Από εκεί και πέρα βάζεις μέσα ότι σου αρέσει ή σου έχει περισσέψει στο ψυγείο. Αρκετά συνηθισμένο είναι να έχει μέσα πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα θαλασσινά ή κομματάκια κρέας. Έχω βρει ακόμα και άλλες εκδοχές με τυρί μέσα και από πάνω, ακόμα και με κομματάκια μότσι μέσα (απλά θεικό). Τη μία φορά που επισκέφτηκα εστιατόριο που σέρβιρε οκονομιγιάκι στο Κιότο, θυμάμαι ο κατάλογος είχε πάρα πολλές εκδοχές μέσα, ακόμα και μια σπέσιαλ (όπως λέμε πίτσα σπέσιαλ) που είχε όλα τα υλικά μαζί. Το ό,τι μας αρέσει του τίτλου το κάνουμε πράξη και ειδικά όταν είμαστε σπίτι μας και δεν μας βλέπει κανένας 😉
Αν και μπορείς να βάλεις ό,τι θες υπάρχουν δύο τρία που δεν μπορείς να βγάλεις, όπως το λάχανο και την σος που θα βάλεις από πάνω. Συνήθως σερβίρεται με την σάλτσα οκονομιγιάκι που την βρίσκεις εύκολα καθώς πολλά ασιατικά μάρκετ στέλνουν πλέον σε όλη την Ελλάδα υλικά. Θα μπορούσες θεωρητικά να φτιάξεις και μόνος σου μια σάλτσα οκονόμι (αλλά γιατί); Τέλος, μαγιονέζα Kewpie, στην ανάγκη βάλε και την δυτικού τύπου αλλά λίγο διαλυμένη καθώς είναι πολύ πιο λιπαρή σε σχέση με την ιαπωνική.
Πολύ συχνό αν και όχι απαραίτητο, είναι η πάνω πλευρά της τηγανίτας να έχει φέτες μπέικον, ώστε όταν την γυρνάς στο τηγάνι να ξεροψήνεται από κάτω.

Η βασική συνταγή (1 οκονομιγιάκι για 1-2 άτομα)
Ζύμη
- 1 αβγό μέτριο
- 120 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 140 ml νερό
- Ντάσι σε σκόνη ή κάποιο άλλο ενισχυτικό γεύσης (προαιρετικά)
Υλικά
- 100-150 γρ ψιλοκομμένο λάχανο
- 3 φέτες μπέικον
- 50 γρ τυρί για πίτσα
- λάδι για το τηγάνι
Λοιπά
- σάλτσα οκονομιγιάκι
- μαγιονέζα
- επιπλέον τυρί ή αν θες κατσουομπόσι (νιφάδες αποξηραμένου μπονίτο)
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύεις το αλεύρι το νερό και το αβγό. Προσθέτεις το ψιλοκομμένο λάχανο και το τυρί, αν χρησιμοποιείς.
- Απλώνεις το μίγμα σε ένα λαδωμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, πατάς λίγο στην αρχή να πάρει στρογγυλή μορφή και η επιφάνεια να έχει το ίδιο πάχος παντού. Βάζεις τις φέτες μπέικον από πάνω. Κλείσε το καπάκι και περίμενε λίγο.
- Όταν έχει ελαφρύ χρώμα από κάτω, αναποδογυρίζεις. (εγώ δεν κάνω ταχυδακτυλουργικά, χρησιμοποιώ ένα πιάτο, περνάω την τηγανίτα στο πιάτο και μετά αναποδογυρίζω το πιάτο μέσα στο τηγάνι). Κλείσε ξανά το καπάκι και χαμήλωσε λίγο τη φωτιά. Όταν πάρει χρώμα το μπέικον και η τηγανίτα φαίνεται ψημένη, ρίξε και λίγο έξτρα τυρί από πάνω (αν θες). Συνολικά δεν χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά ψήσιμο, θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατή θερμοκρασία θα διαλέξεις, απλά πρόσεξε μην την είναι πολύ δυνατά!
- Σερβίρεις αναποδογυρίζοντας σε ένα πιάτο. Προσθέτεις την σάλτσα οκονομιγιάκι και την μαγιονέζα. Αν έχεις και θες, βάλε και το κατσουομπόσι.

Η συνταγή θα φτιάξει ένα οκονομιγιάκι, σχεδόν 25-26εκ. Μπορεί να φτάσει και για δύο άτομα, αν έχουν και κάτι άλλο να φάνε στο τραπέζι. Αν είναι το μόνο που θα φας και πεινάς, τότε ένα οκονομιγιάκι το τρως άνετα.
Δεν υπάρχει βασική και αλάνθαστη συνταγή για το οκονομιγιάκι. Η συγκεκριμένη είναι μια παραλλαγή συνταγής που βρήκα στο kurashiru. Η σελίδα αυτή έχει χιλιάδες συνταγές με γρήγορα βίντεο παρασκευής και ειδικεύεται σε εύκολες και γρήγορες συνταγές για 1-2 άτομα. Είναι η νέα αγαπημένη μου σελίδα, έχω κατεβάσει και την εφαρμογή και πάντα θα βρω κάτι εύκολο και νόστιμο να μαγειρέψω (και ταυτόχρονα κάνω και εξάσκηση γλώσσας). Ψάχνοντας για οκονομιγιάκι (お好みぎ秋)μου εμφάνισε 215 συνταγές, όλες λίγο διαφορετικές μεταξύ τους, οπότε μην ανησυχείς τόσο πολύ με τα υλικά και την ακρίβεια εδώ. Αρκεί η ιδέα να παραμένει ίδια.
Παραλλαγές
Αν δεν το κατάλαβες ήδη μπορείς να βάλεις μέσα και πάνω Ό,ΤΙ ΘΕΣ. Η αγαπημένη εκδοχή είναι με μικρά κομματάκια μότσι και μια άλλη που σερβίρεις και αβγουλάκι από πάνω. Με μια πρόχειρη ματιά βλέπω εκδοχές με νουντλς, τόφου, τυρί κρέμα, κοτόπουλο, κρεμμύδι κλπ κλπ.
Υπάρχει και το οκονομιγιάκι που φτιάχνεται στην Οσάκα, με διαφορετικές στρώσεις υλικών και νούντλς που ετοιμάζονται πάνω σε ζεστή πλάκα. Είναι αρκετά δύσκολο να μαγειρευτεί σε ένα μέτριο σπιτικό τηγάνι, εγώ τουλάχιστον με τα μέσα που έχω δεν το έχω καταφέρει επιτυχώς. Και συνεπώς δεν το προτείνω για παρασκευή στο σπίτι.
Λοιπόν θα δοκιμάσεις; Καλή Επιτυχία!
良い感じ!😁